nlenfrdeitplroestr
Verzend naar FacebookVerzend naar Google PlusVerzend naar TwitterVerzend naar LinkedIn

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Voeten verdienen aandacht (2)

Eelt

Eelt is een plaatselijke verdikking van de hoornlaag, de bovenste dode laag huidcellen van de opperhuid. Je kunt eelt herkennen aan de geelachtige kleur. Als je een dikke eeltlaag hebt, kan de kleur zelfs wat glazig zijn.

Eelt beschermt de huid tegen druk en wrijving. Op de bal van je voet en bij je tenen vind je bijvoorbeeld vaak ter bescherming een dun laagje eelt. Dit is dus volkomen normaal. Haal deze eeltlaag dan ook niet weg, anders kun je daar pijnlijke plekken krijgen.

Eelt kan bijvoorbeeld ontstaan door schoenen die net iets te ruim zijn. Het dragen van slippers en met name het wrijven van je hak langs de rand van je slipper vergroot ook de kans op eelt. Te kleine sokken kunnen tevens een oorzaak zijn.

Maak gebruik van een voetbad om de eeltlaag zacht te maken. Behandel de eeltlaag daarna met een eeltvijl of puimsteen. Verzorg je voeten vervolgens met een voedende voetcrème. Je kunt eelt voorkomen door je voeten elke avond met een voedende voetcrème in te smeren. Dit houdt de huid zacht en voorkomt kloven.

Koude voeten

Veel mensen hebben regelmatig last van koude voeten, ook in de zomer. Over het algemeen ligt de oorzaak bij een slechte doorbloeding van de voeten, maar ook het dragen van verkeerd schoeisel of sokken kan ertoe aanleiding geven. Beweging en massage stimuleert de bloedsomloop van de voeten.

Zwemmerseczeem

Bijna iedereen heeft er wel mee te maken: zwemmers¬eczeem. Al heb je jezelf voorgenomen om in openbare ruimten je voeten goed af te drogen, zwemmerseczeem ligt altijd op de loer. Je kunt het oplopen in vochtige, warme ruimtes, zoals douches in sportscholen en zwembaden.

Voetschimmel of zwemmerseczeem is een schimmelinfectie aan de voet (meestal tussen de tenen). De symptomen van zwemmerseczeem zijn roodheid, schilfertjes, jeuk, kloofjes en blaartjes met vocht. Bij zweetvoeten en het dragen van slecht ventilerende sokken en schoenen heb je meer kans op zwemmerseczeem.

Een aantal tips om zwemmerseczeem te voorkomen:

Droog je voeten goed af na het douchen, vooral tussen je tenenDraag goed ventilerende (leren) schoenenDraag sokken van wol of katoenGebruik altijd slippers bij gebruik van een gemeenschappelijke of openbare douche

Ingegroeide, harde teennagels

Een ingegroeide teennagel kan ontstaan door het te kort en niet recht afknippen van een nagel of door niet goed passend schoeisel. De nagel (meestal van de grote teen) kan ingroeien in de huid. De huid raakt daardoor geïrriteerd en er kan een ontsteking ontstaan.

Je nagels regelmatig recht afknippen verkleint de kans op ingroeiende nagels. Doe dit nadat je net in bad of onder de douche bent geweest. Je nagels hebben dan een hoger vochtgehalte waardoor ze minder kwetsbaar zijn. Knip ze niet te kort en bijt of scheur ze niet af. Ze kunnen dan namelijk inscheuren en gemakkelijk ingroeien. Daarnaast kun je een product gebruiken dat ervoor zorgt dat harde nagelranden en de huid van de aangrenzende nagelriem worden verzacht.

Blaren

Blaren kunnen je plannen aardig in de war sturen. Wandelen, lekker shoppen in de stad, maar ook werken in de tuin, is allemaal niet zo prettig als je last hebt van een blaar. Een blaar is een holte in of onder de opperhuid die gevuld is met vocht. Een bekende oorzaak is druk of wrijving van te nauwe schoenen.

Maak een met vocht gevulde blaar alleen open als deze hinderlijk is. Heb je geen last van de blaar, prik deze dan niet door. Na enkele dagen droogt de blaar dan meestal vanzelf in en geeft het geen problemen meer.

Het is belangrijk dat bij het doorprikken de kans op infecties zo klein mogelijk wordt gehouden. Was daarom je handen, zorg ervoor dat de blaar ontsmet is (zowel voor als na het doorprikken) en gebruik een steriele naald. Speciale voetcrèmes kunnen ervoor zorgen dat het genezingsproces van wonden en blaren wordt bevorderd.

Haal bij een kapotte blaar, vanwege infectiegevaar, niet meteen het hele vel weg. Laat het 'blaardak' op zijn plaats om als bescherming voor de daaronder liggende onderlaag te dienen. Een kapotte blaar geneest in principe als een normale wond.

Tips om blaren te voorkomen:

Draag goed passende schoenen.Trek naadloze sokken aanNeem schone, droge sokken mee en verwissel je sokken als ze erg vochtig zijn en gaan schurenPoeder 's ochtends je voeten en je hielen in met voetpoederGebruik een speciale voetcrème die ervoor zorgt dat er een filmlaagje op de huid wordt gevormd dat bescherming biedtTape kwetsbare delen in of maak gebruik van speciale blaarpleisters.

Verwennen en verzorgen

Om deze voetklachten te voorkomen is het dus belangrijk dat je je voeten goed verwent en verzorgt.

Laat je voeten tot rust komen en neem een voetbad. Vermoeide, pijnlijke en overbelaste voeten kunnen heerlijk tot rust komen! Tien minuten is lang genoeg.

Zet je voeten vervolgens op een handdoek en droog ze goed af, ook tussen de tenen. Heb je last van een gescheurde huid tussen je tenen? Gebruik dan een handdoek die niet te dik en te ruw is. Je kunt dan makkelijker tussen je tenen komen om het daar te drogen.

Smeer je voeten vervolgens in met een speciale voetspray of – crème. Vergeet ook je teennagels niet te verzorgen. Het is beter om hiervoor een vijl te gebruiken dan een nagelknipper, omdat de kans op een gespleten nagel dan kleiner is. Vijl de nagels in ieder geval recht af, zodat ze geen kans hebben om in te groeien. Voor soepele nagels en nagelriemen kan een nagelweker je helpen.

Kies je voor gelakte nagels, breng dan eerst kleurloze lak aan alvorens de tweede gekleurde laag aan te brengen. Dit voorkomt dat je nagels geel worden van de kleurstoffen die in gekleurde lak zitten. Wanneer de lak goed droog is, verwen je je voeten als laatste met een heerlijke massage. Je voeten zijn weer helemaal bijgewerkt en klaar voor de buitenlucht.

Wanneer je dit ritueel regelmatig herhaalt, kun jij op ieder moment van het jaar met de voeten bloot.

←Vorige

omhoog ↑